RODZAJE, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
Konglomerat marmurowy zwany inaczej aglomarmurem wytwarzany jest na bazie kruszywa marmurowego z domieszką żywicy poliestrowej oraz pigmentów. Dzięki zastosowaniu żywicy, konglomerat zyskuje elastyczność, dzięki której może być produkowany w dużych formatach i małych grubościach płyt.
Konglomerat marmurowy występuje w strukturze gruboziarnistej (zawiera większe kawałki kruszonego marmuru) oraz drobnoziarnistej (mielony
o bardzo drobnym ziarnie). Dostępne są grubości 2 i 3 cm.
Konglomeraty marmurowe dzięki swoim właściwościom, ciekawej kolorystyce oraz atrakcyjnej cenie są materiałem bardzo popularnym na polskim rynku. Stosowane są najczęściej we wnętrzach jako parapety, blaty kuchenne oraz schody i posadzki Odradza się stosowanie konglomeratu marmurowego na zewnątrz, gdyż materiał ten może się odbarwić lub zmatowieć pod wpływem warunków atmosferycznych. W przypadku użytkowania aglomarmuru jako blat kuchenny lub łazienkowy należy pamiętać, że powinien on zostać solidnie zaimpregnowany.
FOTOWOLTAIKA TANIE ZESTAWY Z MAGAZYNAMI ENERGII ORAZ PODZESPOŁY DO ZESTAWÓW PROMOCJA>>>>